« Takaisin

Suutarinlohi

Suutarinlohi 

1/2 kg suolasilakkaa

 1/2 dl   10-prosenttista etikkaa

1 - 2 dl vettä

3 rkl    sokeria

1        sipuli

1        laakerinlehti

10       maustepippuria 

Poista ruoto yön yli suolatuista silakoista. Kääri silakat rullalle. Kaada silakoiden päälle kiehautettu ja jäähdytetty etikka-sokeriliemi, joka on maustettu murskatuilla pippureilla, laakerinlehtipaloilla ja sipulirenkailla. Suutarinlohi on syöntikunnossa jo seuraavana päivänä. Kala pehmenee ja maku voimistuu lähiviikkojen aikana. Toiset kaatavat mausteliemen kuumana kalojen päälle. Tällöin kalat osittain kypsyvät ja ovat pehmeitä syödä. 

Silakasta on näppärä poistaa myös nahka. Parhaiten se poistuu kevyesti suolatusta silakkapihvistä. Tartu kynnellä nahkaan kiinni ja repäise filee irti nahasta. Poista myös toinen filee. Nahaton filee maustuu ja kypsyy nopeammin kuin nahallinen. Kylmiä etikkaisia silakoita valmistetaan myös tuoreista silakkafileistä.

Varsinais-Suomessa silakkafileet maustetaan pippurilla, tillillä ja suolalla. Silakkarullat laitetaan liemeen, jossa on 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 2 osaa vettä. Mausteina on laakerinlehti, valkopippuria, maustepippuria, porkkanaa ja sipuli. 

Ohje on kirjasta Maakuntien kalaruoat  

 Katso Verkkokauppa