« Takaisin

Puutyövälineiden hoito

Puutyövälineiden hoito 

Tässä on kaksi arvokasta työvälinettä. Olen saanut ne rakkaalta Rauha-tädiltä. Hänen isä vuoli ne tytölleen noin 80 vuotta sitten. Siitä asti ne ovat olleet kovassa käytössä. Tällä lastalla ja kauhalla on sekoitettu rakkaudella tehtyä ruokaa, aina maitokastikkeesta mustikkasoppaan.. 

 

Perinteisesti uusi puutyöväline, kuten puukauha ja paistinlasta, kiehautetaan suolavedessä. Tämä toimenpide kiinteyttää puun pintaa. Puutyöväline kannattaa kostuttaa aina ennen käyttöä, sillä silloin se säilyttää paremmin puhtaan puun värisävyn. Se kannattaa pestä aina käsin heti käytön jälkeen. Pesukoneessa puun pinnasta tulee helposti nukkainen. Puinen työväline on hygieeninen. Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että hyväkuntoisessa puussa bakteeritoiminta ei lisäänny. Puun omat aineosat huolehtivat siitä.

Leivonta ja puulauta

Puisen leivinlaudan pintaa kannattaa hangata ennen leipomista kämmenellä jauhojen kanssa. Näin laudan pinnasta tulee liukas, kun laudan pinnan pienet huokoset täyttyvät jauhoilla. Samalla myös kädet jauhottuvat, eikä taikina tartu kovin helposti kiinni lautaan tai käsiin. Leivinlautaa ei kannata pestä.   Lauta raaputetaan lastalla puhtaaksi. Karjalaismuorit eivät pese myöskään piiraspaulikkaa. 

Kostea paloittelu  ja puulauta

Jos paloittelet  esimerkiksi sipulia tai käsittelet tuoretta kalaa puulaudalla, niin kostuta kämmelillä laudan pintaa puhtaalla vedellä. Näin lautaan ja käsiin ei imeydy sipulille tai kalalle maistuvaa nestettä. Käsittelyn jälkeen lauta ja kädet on helppo puhdistaa, kun puu ei ole imenyt vieraita makuja puoleensa.