« Takaisin

Valurautapannun hehkuttaminen

Valurautapannun puhdistaminen 

Kuvassa leivinuunin hiilloksella on valurautapannu ja pata hehkuvan punaisia.

Pyri saamaan lika pois teräksisellä paistinlastalla raaputtamalla. Jos pannuun on piintynyt vähäinen määrä likaa, pane pannulle ruokalusikallinen suolaa. Pane talouspaperi suolan päälle ja hankaa näin muodostuneella santapaperilla lika pois.  Kuumenna pannu ja sipaise vähän rasvaa pintaa, muuten vähäinenkin suola voi ruostuttaa pannun kosteassa tilassa. Suolan asemesta voit käyttää sokeripaloja. Käytä paloja siten, että pöyrittelet aika ajoin käyttöön puhtaan pinnan, sillä se puhdistaa parhaiten. 

Valurautapannun hehkuttaminen

 Pannu patinoituu eli likaantuu niin sisä- kuin ulkopuoleltakin runsaan käytön vuoksi. Ulkopuolista likaantumista edistää liiallinen rasvankäyttö paistamisen aikana. Pannulta kaadettaessa rasvaa valuu helposti  ulkoreunalle ja likaantuminen alkaa.  Valurautapannuista suurin osa on patinoitunut jopa pohjasta. Tällöin pannun paisto-ominaisuudet heikkenevät tosi paljon. Likaantunut pannun pohja myös rasittaa sähköliettä.  Raaputtaminenkaan ei tahdo auttaa. Mikä ikävintä, paistamisen aikana huoneistoon tulee aina epämiellyttävä tuoksu. Ainoa  tapa puhdistaa pannu kunnolla on  hehkuttaa se. Hehkuttaminen käy parhaiten runsaiden hiilien päällä tulisijassa. Polta tulisijassa, esim. saunan kiukaassa, pari pesällistä puita. Näin saat kunnon hiilloksen.  Pane pannu hiillokselle sellaisenaan. Anna vetopellin olla auki. Näin hiilet hehkuvat kunnolla, ja pannu alkaa hehkua parin minuutin kuluttua.  Hehkuessaan pannusta palaa kaikki lika pois. Voit antaa  pannun jäähtyä hiilien päällä tai siirtää varoen pois uunista. Kun pannu on jäähtynyt alle 100 asteen, harjaa se puhtaaksi. Älä käytä tekokuituista tiskiharjaa, koska se sulaa. Sivele kuuman pannun pinta suolattomalla silavalla. Anna pannun imeä rasvaa vähintään tunti. Pannu toimii paremmin, jos toistat silavoinnin silloin tällöin. Pyyhi myös pannun ulkoreunat ohuelti silavalla.  Silavoinnin jälkeen pannua kannattaa kuumentaa vielä 200- asteisessa uunissa tunnin verran. 

Tällainen rasvakuumentaminen tekee valurautapannulle hyvää vaikkapa kerran vuodessa. Silavointi estää myös ruostumisen. Näin ollen silavointi pitää tehdä ennen kuin pannu jäähtyy ja imee itseensä kosteutta.  Hehkutettu ja silavoitu pannu toimii jo muutaman paistokerran jälkeen paremmin kuin koskaan.  Jos pannussa on kiinteä puinen tai muovinen kädensija, pannua ei voi hehkuttaa. Hehkuvan pannun lämpötila on yli 700 astetta, ja silloin puu ja muovi palavat. Hehkuvasta valurautatuotteesta palaa kaikki lika pois.