« Takaisin

Imellytetty ruismarjapuuro

Ruismarjapuuro

1 1/2 l vettä
3 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl puolukkasurvosta
1/2 - 1 dl sokeria

Ruismarjapuuron voit tehdä monella tavalla. Kaikki tavat ovat  yksinkertaisia, mutta mitä enemmän aikaa käytät, sitä makoisamman puuron saat. Voit hyvin sekoittaa raaka-aineet ja keittää puuroa liedellä jauhojen karkeuden mukaan vähintään puoli tuntia. Helpommalla pääsee, jos sekoittaa raaka-aineet kiehuvaan veteen ja kypsentää puuron 120-asteisessa uunissa vaikkapa 10 tuntia.
Maukkaimman ja vähäsokerisen puuron saat, jos imellytät puuron ennen paistamista.
Imellyttämistä varten sekoita poreilevaan, noin 70-asteiseen veteen jauhot ja puolukkasurvos. Pane puurokattila kannella peitettynä 65-asteiseen uuniin imeltymään. Imellyttäminen onnistuu myös lämpimän hellan reunalla, mutta harvoilla on sellaista mahdollisuutta. Imellyttämisaika riippuu viljan laadusta. Hyvälaatuinen vilja imeltyy hitaammin. Jo viiden tunnin imellyttäminen makeuttaa puuroa kummasti. Markkinoille on tullut imellytysvaihteella varustettu uunimalli. Uuni varaa sähköä käyttöön vain sen verran, että lämpötila pysyy  imellytysvaihteelle säädettynä  niin vähäisenä, ettei viljan tärkkelys kypsy.  Matalassa tasaisessa lämpötilassa viljan tärkkelys alkaa muuttua erilaisiksi sokereiksi. Tästä syystä imellytetyn puuron makeus on hunajan monivivahteista makeutta täyteläisempi. Imellytyksen yhteydessä syntyy yli 40 erilaista makua parantavaa aromiyhdistettä.  Onnistuneen imellyttämisen ansiosta  puuroon ei tarvitse lisätä kuin vähän sokeria, ja näin sen energiapitoisuus jää alhaiseksi makeudesta tinkimättä.
Imellyttämisen jälkeen maista puuron makeus. Lisää tarvittaessa hieman sokeria. Nosta  uunin lämpötila 120-asteeseen ja anna puuron kypsyä hitaasti vaikkapa yön yli. Tällöin tärkkelys alkaa kypsyä ja puuro sakenee.