Ruokakulttuurin vaalijoita palkittiin

Sunnuntai 28.11.2010 klo 11:29


24.11.2010

Ruokakulttuurin vaalijoita palkittiin Jaakko Kolmosen rahastosta

Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinnon ruokakulttuurin vaalimisesta ovat saaneet pitokartanon emäntä Eeva Sipilä Kärkölästä ja kotitalousopettaja Helena Hurme Vantaalta. Molemmat 2 300 euron palkinnot jaettiin Maa- ja kotitalousnaisten syysjuhlien avajaispäivänä keskiviikkona Vantaalla.

Keittiömestari ja ruokakulttuurilegenda Jaakko Kolmosen nimikkorahaston palkinnonsaajat on valinnut Kotitalousopettajien liitto ry ja Maa- ja kotitalousnaiset yhdessä Jaakko Kolmosen ja Kordelinin säätiön kanssa.

Suussa sulavaa pitoruokaa Päijät-Hämeestä

Eeva Sipilä vetää miehensä kanssa Suivalan Pitokartanoa, jossa tarjotaan kahvi- ja ateriapalveluita ryhmille. Kolmosen mukaan Sipilä tunnetaan Päijät-Hämeessä suomalaisen ja päijäthämäläisen ruokakulttuurin vaalijana, jolle on kunnia-asia valmistaa ruuat ja leivonnaiset itse rakkaudella ja ammattitaidolla.

Sipilä oli aikanaan mukana Pitäjäruokaprojektissa ja myöhemmin uusien maakuntaruokien kehittelyhankkeessa Suussa sulavaa Hämeestä. Pitokartano käyttää mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita ja sillä on myös Maakuntien Parhaat –laatumerkki.

Kotitalousopetuksen vankka puolustaja

Helena Hurme on opettanut kotitaloutta ja terveystietoa kymmenen vuoden ajan Helsingin ja Vantaan kouluissa. Palkitsemisperusteluiden mukaan raahelaissyntyinen Hurme on aina korostanut eri maakuntien ruokakulttuurin vaalimisen tärkeyttä.

Hurme on myös ollut aktiivisesti mukana puoltamassa kotitaloustuntien lisäämistä uudessa perusopetuksen tavoite- ja tuntijaossa. Hän on puhunut asiasta päättäjille eduskunnassa, maa- ja metsätalousministeriössä, opetushallituksessa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Syntymäpäivät sysäys rahastolle

Jaakko Kolmosen rahasto perustettiin vuonna 1991 Alfred Kordelinin yleiseen edistys- ja sivistysrahastoon. Rahasto on jakanut tunnustuspalkintoja suomalaisen ruokakulttuurin vaalimisesta kolmen vuoden välein eli jo kuusi kertaa yhteensä 13 henkilölle.

Osa rahaston alkupääomasta kertyi Jaakko Kolmosen 50-vuotispäivien muistamisista. Rahastoa kartutettiin myös 2001 hänen 60-vuotispäiviensä yhteydessä. Kolmonen suunnittelee samaa muistamismahdollisuutta myös ensi vuonna vietettäville 70-vuotispäivilleen. Hän toivoo, että tunnustuksia voidaan tuon jälkeen jakaa kahden vuoden välein. Seuraavan kerran tunnustuksen saajien valintaan osallistuvat Martat ry ja Suomen Keittiömestarit ry. (Ruokatieto)

Muualla verkossa:
Jaakko Kolmosen verkkosivut


Kommentit

28.4.2011 12:43  köksäläiset

Helsingin yliopiston kotitalousopettajaopiskelijat toivottavat Jaakolle loistavaa syntymäpäivää!

Toivottavasti jaksat ylläpitää blogiasi ahkerasti meidän ja tulevien sukupolvien iloksi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään