Näin syövät terveet suomalaiset

Maanantai 26.10.2009 klo 21:09 - Jaakko KolmonenKommentit

17.12.2009 19:13  jösse

Laktaasi-entsyymin geenissä on kauan sitten tapahtunut mutaatio, jonka seurauksena entsyymi ei häviäkään aikuistuessa. Kun ihminen alkoi kasvattaa karjaa ja juoda maitoa aikuisena, tämä geenimuoto on ollut edullisempi ja yleistynyt. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla 90 %:lla on edelleen "vanha geenimuoto" eli heillä on laktoosi-intoleranssi. Pitkään maitotaloudessa elävillä kansoilla, kuten pohjoismaalaisilla, uusi geenimuoto on yleisempi kuin vanha. Laktoosi-intoleranssi ei siis ole mikään sairaus, vaan alkuperäinen tilanne ihmisen laktaasi-entsyymin toiminnassa.

17.7.2010 8:50  Hei vaan

Hei Jaakko ja kiitos mielenkiintoisesta kirjasta.

Kritisoisin kriittisyyttäsi eläinrasvoja kohtaan. Verisuonissani tai painossani ei ole mitään vikaa, vaikka pyrin syömään oikein paljon eläinrasvoja. Eläinrasvojen syönnin lisääminen on vähentänyt flunssaan sairastuvuuttani ja alentanut verenpainettani.

Eri ravintoaineiden tarve varmasti vaihtelee ihmiskohtaisesti ja myös iän ja muiden asioiden mukaan, eli pääasiassa kannattaa syödä sitä mikä maistuu ja mille tuntuu olevan tarvetta. Tätä näkökulmaa arvostan erityisesti kirjassasi. Joitain ruokia ja aineita olisi silti monen hyvä välttää, koska ne aiheuttavat riippuvaisuutta ja sekoittavat nälän ja puutosten tuntemuksia. Aromivahvenne on vahva elimistön sekoittaja ja sitä on vaikea välttää, koska sitä löytyy melkein kaikista valmisruuista. Mutta myös vehnään tulee voimakkaasti riippuvaiseksi. En tunne yhtään ihmistä, joka söisi vehnää sen terveysvaikutusten tai sen ruuansulatusta tasapainottavan vaikutuksen takia. Päinvastoin, moni tuttuni sietää allergisia oireita ja turvotusta, koska vehnä "on vain niin hyvää", eikä osaa kuvitellakaan luopuvansa vehnästä, vaikka ylipaino ja turvotus miten haittaisi elämää.

Jössen laktoosi-intoleranssikommentti ei kyllä pidä paikkaansa. Olin pitkään laktoosivaivainen tyypillisillä laktoosi-intoleranssin oireilla, mutta vaivani parani, kun aloin hoivata suolistoani ja suolistobakteereitani. Jätin pois viljan ja kaikki säilöntäaineita sisältävät ruuat ja einekset. Ajattelin että miksi syödä niitä säilöntäaineitakin, kun en kerran halua taistella suolistobakteereitani vastaan vaan viihtyä niiden kanssa. Joku lääkäri sanoo tähän tietysti, että ei niillä bakteereilla niin väliä ole, ja että ei niitä bakteereita voi tappaa kun ne lisääntyvät niin kuin bakteerit, ja kysyy vielä perään, että leikataanko umpilisäke ja sappirakko pois, kun ei niillä mitään tee. Mutta umpilisäkekin auttaa suoliston hyvää bakteerikantaa selviytymään ripuleista ja muista, ja sappirakosta tosiaan on hyötyä, jos syö paljon eläinrasvoja niin kuin ihmisen terveydelle sopii. Suolistoni (ja ilmeisesti suolistobakteeritkin) ovat nykyään paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Tämmöisiä kommentteja, ja kiitos kirjasta ja hyvää kesää!

17.6.2011 20:08  kanavapaketit

Miksei kolmosta näy enää tv:ssä? Perusta vaikka joku oma show maksukanavien puolelle! tilaisin heti sellaisen kanavapaketin!

26.3.2014 4:16  replica graham

Miksei kolmosta näy enää tv:ssä? Perusta vaikka joku oma show maksukanavien puolelle! tilaisin heti sellaisen kanavapaketin!

26.3.2014 4:18  rolex replica

Miksei kolmosta näy enää tv:ssä? Perusta vaikka joku oma show maksukanavien puolelle! tilaisin heti sellaisen kanavapaketin!

8.4.2016 1:03  seksikauppa

Hyvää läppää kaikinpuolin. Pidä lippu korkeella!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään